fbpx

”De ville lösa våra problem, de var intresserade på riktigt!”

Andreas Onselius är en av två ägare till företaget Jönköpings Montageteknik AB, en verksamhet som startade upp 2005 och som idag har 11 anställda. Verksamheten fungerar mycket som en underleverantör till små och medelstora verkstäder och består av två delar:
• Service – reparerar och underhåller lagerinredning för logistikföretagen IKEA och DB Schenker, gästspelar även på andra mindre arbeten.
• Verkstad – drog igång på allvar 2022 med anledning av att man köpte in Durma fiberlaser HD-FO. Maskinen köptes in för att utöka verksamheten.


Hej Andreas, berätta lite kort om din roll.
Jag är en av två ägare till företaget. Jag jobbar med lite allt möjligt i vår verksamhet, och arbetar även i själva tillverkningen om det behövs.


Vilka kunder har ni, och vad vill de ha?
Det är till oss man ringer när man inte vet vem man ska ringa! Skämt och sido, vi fungerar som en underleverantör till små och medelstora verkstäder. Vi gör en hel del dörrar, utrymningsstegar, diverse inredning och prototyper. Vi jobbar mycket med material till automationsindustrin och även mycket till reklambranschen där vi gör skyltar och annan inredning.

Vi gör också en hel del specialare såsom grillspett, vedkorgar med mera – hela grejen är att vi kan jobba ganska brett och definitivt snabbt. Vi kan ta panikjobben och leverera nästan omgående, och det är tack vare laserskäraren som teamet på Intercut hjälpte oss att hitta.


Hur kom det sig att ni köpte en laserskärmaskin?
Då våra tjänster delvis utgörs av metallegoarbeten där vi själva ibland fick beställa – och vänta på – laserskuret material, såg vi helt enkelt en marknad för att utöka maskinparken med en egen laserskärmaskin. Vi hade relativt små serier själva, men då vi ofta jobbar med speciallösningar för kunder så såg vi ett behov och en möjlighet att hjälpa andra och började kika på den här investeringen.

Har man ingen egen maskin så är det ofta väldigt svårt att få tid hos de som har resurser att hjälpa till. Ofta jobbar de som har den här tjänsten mot större industrier och då har de ganska låg prioritet på beställningar från andra, mindre kunder – vilket ger långa leveranstider. Det blir dyrt och krångligt. Vi såg en marknad för att underlätta inte bara oss själva utan också för att hjälpa andra små och medelstora kunder/verkstäder, som vi idag är underleverantörer till.


Vilka andra lösningar hade ni innan ni köpte maskinen?
Vi trollade lite med knäna. Visst, vi hade ju vinkelslipar och sågar vi försökte jobba med, men jobben tog mycket längre tid och det var svårare att ta betalt av kunden. Nu har det blivit mycket, mycket lättare!


Berätta om processen när ni hittade Intercut och laserskärmaskinen.
Det är sällan man gör liknande inköp och därför har man ingen direkt erfarenhet, så det är svårt.
En sådan här maskin köper man kanske bara en gång i livet. Det var såklart oerhört viktigt att det skulle bli bra.

Många tror att det är ”Plug & Play”, men det är faktiskt sällan det, det kan vår maskinoperatör med många år i branschen intyga. Vi gjorde massa research. Alla säljare hade såklart samma argument – ”Vår maskin är bäst, det är bara att koppla in och köra!”. Vi kikade på lösningar från Kina men blev ganska snabbt varse att det verkligen inte var ett alternativ för oss. När vi blev introducerade för Durma gjorde vi efterforskningar på den själva, och sedan gick vi på magkänsla.

Säljaren på Intercut kändes pålitlig och genuint hjälpsam, vi hade kontakt med flera av dem och de var sköna att snacka med, inte alls den typiska ”nasaren” utan tvärtom – de ville lösa våra problem, de var intresserade på riktigt och kändes lätta och trevliga att ha att göra med.


Hur upplever operatören arbetet med Durma fiberlaser HD-FO?
Vår maskinoperatör Mikael tycker att det går jättesmidigt. Han kom från ett helt annat fabrikat och ett annat styrsystem, så det var en omställning till en början. Men utbildning på maskinen ingick i köpet och Mikael kom fort in i det.

Det var en del anpassningar av styrsystemet vid installationen, men Intercut var med hela vägen och supporten har fungerat jättebra, och gör så än idag; om Mikael har frågor så ringer han och får omedelbar hjälp av Intercuts kunniga servicetekniker Jakob, eller någon annan i teamet.

Jakob höll utbildning här på plats, och de har fortfarande kontakt ungefär varannan vecka. Det är inte så att laserskärmaskinen strular på något vis, men det uppstår ju alltid utmaningar och frågor utifrån kundens olika önskemål. Det kan handla om storlek på produkten, tjocklek på materialet, olika material helt enkelt – rätt som det är så får vi in ett material som vi inte jobbat med tidigare, och då kan det ju bli en inkörningsprocess.

Jakob och gänget på Intercut har lång erfarenhet och ger råd och support gällande inställningar och anpassningar. De har ju i sin tur kontakt med tillverkaren också, om det skulle behövas.


Vilka fördelar ger laserskärmaskinen er och er verksamhet?
Fiberlaser HD-FO gör exakt det den ska. Den gör det vi förväntade oss och är perfekt för våra ändamål. Laserskärmaskinen är stabil och pålitlig, det är inget krångel. Vi behöver aldrig oroa oss för att den inte går igång när vi startar upp på morgonen, den tuffar på precis som en gammal Volvo 242:a! Fördelen med fiberlaser HD-FO är ju att den är just så pass flexibel. Vi har ju ett behov att kunna ställa om snabbt och kunna köra serier som är helt kundanpassade, vi byter hela tiden om för ny slutprodukt och då är den här maskinen perfekt.

Det är absolut inte den dyraste laserskärmaskinen, men den är heller inte den billigaste – och att köpa den billigaste hade verkligen inte varit ett alternativ sett till det vi fått med i det här köpet. Att supporten från Intercut ingår är väldigt viktig, speciellt till en början. När vi gör inköp så är relationen det viktigaste, oavsett vad vi köper. Vi måste kunna ha en bra relation, det är superviktigt. Då blir priset inte det avgörande.

Med fiberlaser HD-FO fick vi dels en snabbare hantering av laserskuret material för eget behov, men sedan öppnade sig ju helt andra möjligheter. Vi började jobba på ett annat sätt i vår egen verkstad – det vi stod och sågade och klippte för hand gör ju maskinen mycket effektivare idag.

Vi kan varmt rekommendera laserskärmaskinen HD-FO till verksamheter liknande vår.


Vilka fördelar ser du med att samarbeta med Intercut?
Vi ser jättemånga fördelar med att samarbeta med Intercut – de är rekorderliga människor. De har inte ambitionen att sälja dyrast och mest – de är intresserade av att hjälpa, och de sköter verkligen sina kort. Vi kommer mycket bra överens med dem, de är tillgängliga och pålitliga, och vi kikar faktiskt just nu på fler lösningar med Intercut. Det finns ett hjärta i det de gör!

.

Läs mer om fördelarna med Durma fiberlaser HD-FO här >>

Intresserad av att läsa mer om vårt övriga sortiment av maskiner och skräddarsydda lösningar? Klicka här >>