fbpx

Hjo satsar på Messer Plasma

Intercut levererar unikt kraftpaket till Hjo!

Jacquet Sverige AB har kört igång sin nya Messer Omnimat, plasmamaskin med 800 Amp och två skärhuvuden, varav ett med fasaggregat! Plasmaskärningen utförs i ett vattenskärbord och programmeras av Messer´s CADCAM program Omniwin.

Messer Omnimat med Skew Rotator samt dubbla 400 Amp Hypertherm strömkällor.

Jacquet i Hjo gläds åt sin kraftfulla Messer Omnimat plasmaskärmaskin. Messer Omnimat kan skära 150 mm rostfri plåt med HyperTherm 800 Amp, fasaggregatet som kallas Skew Rotator som klarar V ,Y- och X-fog med bra tolerans. Med fasning har man kört 45® graders fas i 80 mm rostfri plåt, men anser att 50 mm tjocklek vid 45 graders fas är det man kan garantera med god snittkvalitet.

Enligt VD Hans Mattsson och verkstadschef Fredrik Ekdahl; “Med den nya maskinen får vi mycket bra snittkvalitet med goda toleranser. Den nya plasmamaskinen gör oss mer snabba, flexibla och ger ett förbättrat produktionsflöde jämfört med den gamla plasmamaskinen. Nu kan vi leverera fogberedda detaljer med svetsfaser direkt efter skärning. Skärhastigheten är också hög tack vare de kraftfulla plasmaströmkällorna på 800 Amp. Plasmaprocessen är givetvis snabbare än vattenskärning, men vi skall ha klart för oss att plasmaskärning och vattenskärning är olika metoder som används för olika behov, som kompletterar varandra på ett bra sätt, och det är bra då vi också har tre stora vattenmaskiner här i Hjo. Det som är klart är att den nya maskinen hjälper oss att höja kvaliteten på det vi levererar, och det är viktigt för oss då vi är certifierade enligt ISO 9001:2015 samt EN1090.”

Jacquet Sverige AB i Hjo ingår i den världsomspännande koncernen Jacquet med säte i Frankrike. Jacquet har en global försäljning på runt 15 miljarder kronor och är en av världens största lagerläggare av rostfri quartoplåt. I Sverige lagerlägger man främst rostfri plåt i många olika kvaliteter, men även svart material, slitstål och tryckkärlsstål. Man har specialiserat sig på vattenskärning, plasmaskärning, laserskärning och sågning.