fbpx

Metallkapning är alltmer automatiserad med ISTech

Sedan 25 år har ISTech varit kända för sina kvalitativa kapmaskiner. Maskinernas utmärkta prestanda och företagets förmåga att skapa automatiserade lösningar som integrerar metallkapning med rullbanesystem och hantering av kapdelar ökar produktiviteten hos kunder.

För ett ledande företag inom sektorn för industriella växellådor, har ISTech nyligen utvecklat några innovativa lösningar som underlättar operatörernas arbete, sparar tid och ökar effektiviteten och konkurrenskraften.

Vi pratade om detta med Alberto Parola, ISTechs teknisk chef. Han säger: ”Vid kapning av långa och tunga metallstänger och rör är automatisering avgörande för att undvika att operatörer utför tungt manuellt arbete med ökade säkerhetsrisker. Varje produktionsprocess är unik; en av vårt företags styrkor är förmågan att skräddarsy produktionslösningar för att optimera effektiviteten i produktionsprocessen.”

ISTech levererar ett brett utbud av lyfthanteringsverktyg som följer principerna för Industry 4.0 och använder mjukvara som kan integreras med fabrikssystem; Det finns också flera hanteringslösningar för färdiga kapdelar, såsom lyftmagneter som kan plocka upp kapdelarna och lagra dem.

Från avancerad prototyp till massproduktion

”Utmaningen vi stod inför den här gången gick längre än lagerproblemet”, fortsatte Parola. ”Arbetsstyckena som skulle hanteras var av betydande storlek och vikt: från inkommande stänger producerar maskinen axlar mellan 500 och 1600 mm längd, med diametrar på upp till 250 mm och en vikt på upp till 250 kg. För att garantera kontinuitet i processen var det nödvändigt för anläggningen att inte bara lagra delarna, utan också kunna samverka med det automatiska lagersystemet.”

För att uppfylla dessa krav utvecklade ISTech en robot som kan lagra delarna, sortera dem efter storlek och skicka dem till automatlagret; här är pallarna placerade för att säkerställa tillgängligheten av kapdelar till de maskiner som utför den efterföljande bearbetningen. ”Systemet har visat sig vara effektivt”, fortsatte Parola. ”Men eftersom kontinuerlig förbättring är ett viktigt mål för oss som det är för våra kunder, var vi inte nöjda med denna effektiva lösning tog det till nästa nivå.”

Det nyaste av systemen som ISTech levererar till kunden inkluderar en antropomorf robot: en mekanisk arm som plockar upp arbetsstyckena, lagra dem och tack vare skytteldatautbytesystemet designat av ISTech skickar den färdiga pallen till lagret och ersätter den med en ny pall som ska lastas.

Samma princip gäller för pallen med skrotet som skickas till sin plats i lagret och ersätts med en ny pall som ska fyllas. Gränssnittet säkerställer att systemet förser skytteln med en stor mängd användbar information, inklusive produktkoden, antalet kapdelar och totalvikten, för att inte överskrida skyttelns lastkapacitet. Produktionsprocessen kan därmed löpa smidigt och utan avbrott, vilket minimerar behovet av manuellt arbete.

Välj rätt kapmaskin för varje enskilt jobb

I centrum för det innovativa lastnings- och lossningssystemet står en ISTech bandsågmaskin: i detta fall valdes Power 440 XL 1000 modellen.

Denna numeriskt styrda bandsågmaskin kan hantera stänger på upp till 440 mm i diameter. När typ av material och storlek på delen har angivits ställer maskinen in parametrarna och justerar dem kontinuerligt under bearbetningen för att garantera bästa prestanda. Den speciella motoriseringen av indexskruvstädet säkerställer exakt positionering på upp till en hundradels millimeter. Den recirkulerande kulskruven, placerad på sågramen, gör att maskinen kan justera matningshastigheten automatiskt och med maximal precision, i enlighet med formen och materialet på stången: en väsentlig flexibilitet i fallet med företag som bearbetar ojämna prototyper, vilket leder till mer frekventa anpassningsbehov.

Med stabiliteten garanterad av sin vikt på 4800 kg, minimerar Power 440NC vibrationer, säkerställer tysta kapningar och maximerar sågbladets livslängd. Kapenheten styrs på två robusta förkromade pelare som ger soliditet till systemet; bladstyrningar garanterar maximal precision; automatisk bladspänning, med reducering av bladspänningen när maskinen står stilla och förlänger verktygets livslängd. Indexskruvstädets slaglängd på denna modell är 1000 mm i ett enda slag.

Enkelt att få till automatiserad kapning

”ISTechs framgång och styrka bygger alltså på gedigen kompetens genom hela processkedjan och den unika kunskap de har inom området kapmaskiner. Som i alla automatiserade system vi bygger, finns möjlighet att styra produktionsparametrar och utföra de vanligaste underhållsoperationerna på distans, vilket garanterar kontinuerlig drift även utan ständig närvaro av en operatör”, avslutade Parola.

Kapmaskinen Power 440 XL 1000 kan synkronisera med företagets ledningssystem: kapprogram och justeringar kan utföras på distans, övervaka kapmaskinens arbete från en smartphone och få hjälp via mobilservice.


Thomas Håkansson

Har du frågor?

Kontakta vår produktchef

Thomas Håkansson

thomas.hakansson@intercut.se

Tel: 070 425 5246