fbpx

Tibnor investerar i ny blästermaskin och målningslinje

ny blästermaskin och målningslinje från Kaltenbach

Intercut levererar ny blästermaskin och målningsanläggning från Kaltenbach till Tibnors bearbetningsenhet Norsa i Köping. Den nya maskininvesteringen förbättrar produktivitet och bidrar till långsiktiga miljöarbete.

Kvalitet i fokus

De nya Kaltenbach maskinerna i bläster- och målningslinjen som togs i drift i april 2019 består av en förvärmare, en bläster, en målningsbox, en torkzon och en reningsanläggning samt att styrsystemet och el-komponenterna bytts ut.

– De gamla maskinerna var 25 år gamla, genom denna nyinvestering har vi nu en driftsäker bläster- och målningslinje, berättar Susanna Stargård, Produktionstekniker vid Tibnors bearbetningsenhet i Norsa. 

För att öka produktiviteten har den nya Blästermaskin Marathon 2506 kraftigare motorer som är frekvensstyrda, vilket innebär en bättre blästringskvalité.

– Blästern är försedd med en automatisk påfyllnad av blästersand, vilket bidrar till att operatörerna ej manuellt behöver lyfta och fylla på säckar med blästersand. Vi kan även spara så kallade recept för återkommande artiklar, vilket medför ett jämnare resultat, förklarar Susanna. 

Miljö i fokus

Målningslinje KPC 2508 bidrar till långsiktiga arbete att bidra till en långsiktig positiv utveckling med hänsyn till miljön. Den nya torkzonen förbrukar 60% mindre energi än den gamla samt att styrningen och konstruktionen på den nya målarboxen kommer att medföra att mindre färg förbrukas.

– Styrningen och konstruktionen på den nya målarboxen kommer att medföra att mindre färg förbrukas samt att anläggningen även är förberedd för att kunna måla med vattenbaserad färg. Detta för att möta framtida krav från marknaden, avslutar Susanna Stargård.