fbpx

Element 400, Ett banbrytande skärsystem

Högteknologi för metallbearbetningsindustrin. Messer Cutting Systems presenterar ELEMENT 400, en världsnyhet inom termisk skärning.

Mångsidighet och effektivitet värderas mycket högt, också i industriell miljö, detta för att kunna möta nuvarande och framtida krav. Messer Cutting Systems GmbH från Groß-Umstadt har nu skapat ett alltomfattande maskinpaket och den mest innovativa skärlösningen, ELEMENT. Den nya skärmaskinen har en ny design med hög flexibilitet, precision och produktivitet.

Det finns många leverantörer av skärsystem på marknaden, men bara de som kan presentera innovativa koncept kan lyckas. Därför möter Messer Cutting Systems GmbH, som lösningsleverantör, marknadens krav i sökandet efter allt bättre lösningar för kunderna. Detta har resulterat i den flexibla maskinplattformen ELEMENT: Den kombinerar hög produktivitet med precision, individuell konfiguration och uppdateringar. Således kan användarna också möta framtida krav och dessutom uppnå konkurrensfördelar.

Vi har utvecklat den nya ELEMENT-plattformen för att erbjuda våra kunder ännu fler möjligheter och flexibilitet, för att konfigurera alla sorters skärprocesser exakt efter deras individuella krav”, betonar John Emholz, VD och koncernchef för Messer Cutting Systems Group. Dessutom ingår den senaste tekniken i alla komponenter – för ökad produktivitet, förbättrad skärkvalitet och kortare ställtider.

Smart maskinstyrning

Idag kan vi nästan använda en smartphone i sömnen. Så varför inte överföra det vi gör i det dagliga livet till skärmaskinens CNC-styrning? Det var så utvecklarna tänkte när dom tog fram den nya CNC-styrningen, Global Connect, och integrerade touchkontroll med ett modernt gränssnitt, Human-Machine-Interface (HMI).

Ingo Göller, CTO Global på Messer Cutting Systems: ”Vår vision var att göra hela bearbetningsprocessen enklare, snabbare och framför alltmer reproducerbar. För att uppnå detta integrerades många innovationer som gör hela operationen, och särskilt förberedelsen av körningen, mer intuitiv, automatiserad och processäker, vilket innebär att även nybörjare kommer igång snabbt.

Naturligtvis har vi också sett till att användare av den konventionella Global Control styrningen känner igen sig med den nya Global Connect.

Även om själva körningen och dess förberedelser är mycket viktiga och avgörande är själva driftsprocessen allra viktigast i en maskin. Det är just det som Messer Cutting Systems lägger tonvikten på, med helautomatiska cykler och minimering av icke-produktiv tid. För att uppnå detta undersöktes nästan alla processer grundligt i utvecklingsarbetet, vilket medförde kraftfulla förbättringar.

Nu kan nya Global Connect bearbeta produktionsorder direkt och uppnå maximal produktivitet, särskilt när man arbetar med OmniFab-familjens produkter. Det nya användargränssnittet är tydligt och enkelt strukturerat som hjälper operatören använda alla funktioner utan problem.

Modulär plattform för individuella lösningar

Ett stort urval av skär- och märkningsverktyg kan integreras. ”Är ditt behov gasskärning och märkning? Eller kanske snabb plasmaskärning med fasning? Med ELEMENT kan du konfigurera ditt skärsystem exakt efter dina individuella krav och önskemål, säger Jörg Mosser, Director Sales, Service & Marketing, Europe.

Tempo och precision – perfekt förenade

Vid utformningen av den nya ELEMENT-serien har Messer Cutting Systems haft fokus på maskinens prestanda och de senaste innovationerna, till exempel nya specialkomponenter som möjliggör höga accelerationer och körhastigheter i alla axlar. Dessutom har man utvecklat de nya lyftanordningar, vilket påskyndar skärprocessen ännu mer. Med den intelligenta höjdavkänningen kan processer optimeras och onödiga rörelser elimineras. ”Detta sparar tid och ökar därmed den totala produktiviteten”, säger Abraham Balendran, produktchef på Messer Cutting Systems, Europa.

Hastighet är dock inte det enda fokusområdet med nya ELEMENT: Oavsett om det gäller komplexa konturer, hål eller faser för fogberedning, är nya ELEMENT mycket flexibel. Skärhuvudet tillåter noggranna fasskärningar med stort antal vinklar. Rotationen med hög acceleration säkerställer ett effektivt utnyttjande av maskinen. Bågspänningen styr automatiskt den exakta brännarhöjden under hela snittet och ger ett perfekt resultat. Ett helt nytt fasaggregat har utvecklats med fokus på funktion och lågt materialslitage

ELEMENT:s nya drivsystem med snedställda kuggar säkerställer också en jämn, vibrationsfri rörelse, vilket förbättrar skärkvaliteten. Installationen är enkel: löpbanan monteras endera direkt på golvet i produktionshallen, eller på HE-balk. Man kan till och med använda befintlig Messer räls om man byter kuggstång. Det är flexibelt och ekonomiskt.

Uppkoppling med kvalité

Vid sidan av den högkvalitativa, robusta systemtekniken är det också särskilt viktigt att maskinen kan integreras smidigt i kundens arbetsflöde. Messer erbjuder en modulär mjukvarulösning som kan konfigureras efter behov. ”Vår mjukvaruportfölj med produktfamiljerna OmniWin och OmniFab erbjuder en komplett digitaliserad produktionsprocess ända fram till maskinen och tillbaka”, säger Roger Kilian-Kehr, CDO Global på Messer Cutting Systems.

Kombinationen av affärssystem och Messer-system gör det lättare för användaren att öka sin totala produktivitet genom ökad transparens. ”Data som kan utvärderas gör det möjligt att bedöma den totala produktiviteten. Vid behov kan alltså rätt justeringar göras för att hålla produktionen på en stabil och hög nivå”, tillägger Roger Kilian-Kehr.

Helheten ger mervärdet.

ELEMENT kan åstadkomma mycket och också göra många saker riktigt bra. ”Det är dock interaktionen mellan teknik, mjukvaru- och hårdvarulösningar samt våra tjänster som gör skillnaden. Med detta övergripande maskinpaket får våra kunder det avgörande mervärdet och kan säkra sin position på en hårt konkurrensutsatt marknad”, avslutar John Emholz.

Element 400 ett komplett skärsystem

Bild 1: Den flexibla maskinplattformen ELEMENT från Messer Cutting Systems kombinerar hög produktivitet och precision med individuell konfiguration och uppdateringar. Detta innebär att användare kan möta framtida krav och få konkurrensfördelar.

Bild 2: För att göra processen enklare, snabbare och mer reproducerbar integrerade utvecklarna från Messer Cutting Systems en uppdaterad touchpanel med ett modernt gränssnitt i det nuvarande Human-Machine-Interface (HMI) i den nya CNC-kontrollen Global Connect.

Bild 3: Det nya aggregatet för fasning med plasma har utvecklats speciellt av Messer Cutting Systems för ELEMENT-plattformen. Brännaren är mycket flexibel och bearbetar komplexa konturer, hål eller fasning för fogberedning.

Element 400 Global styrsystem
Bild 2
Element 400 skärsystem
Bild 3