fbpx

Elmia Produktionsmässor 2024: Högteknologiska lösningar för mänskliga behov

“Årets mässa präglades av hög kvalitet både bland utställare och besökare”

Intercut är stolta över att återigen ha deltagit i Elmia Produktionsmässor, ett evenemang som bjuder in till innovation och nätverkande inom industrin. I år var inget undantag. VD Anders Pettersson delar sina insikter om årets upplaga av mässan och hur de nyheter som presenterades kommer att hjälpa Intercuts nya som redan bekanta kunder – både ur ett teknologiskt och mänskligt perspektiv.

– Årets mässa präglades av hög kvalitet både bland utställare och besökare. Det var en positiv atmosfär, och det märktes tydligt att branschen har en optimistisk syn på framtiden, säger Pettersson.

Han betonar hur viktigt det är att vara närvarande på sådana evenemang, inte bara för att visa upp Intercuts erbjudande, utan också för att förstå de trender och utmaningar som formar industrin.

Fokus på automation och hållbarhet

En av de mest framträdande trenderna i år var det ökade fokuset på automation och hållbarhet. Intercut strävar efter att hålla en uppdaterad produktportfölj för att hjälpa industrier med de mest innovativa lösningarna inom respektive område.

– Ett exempel är vårt samarbete med Linde Gas där vi tillsammans presenterade en Messer gasskärmaskin som använder hydrogengas istället för oxygengas, vilket eliminerar skadliga utsläpp. Vi visade även en ALIKO kantpress från Finland med automatisk verktygsväxling, vilket förbättrar effektiviteten och minskar miljöpåverkan, förklarar Anders.

Valet av lösningar som visades på mässan var en blandning av nyheter från väletablerade samarbetspartners och utbud från nya.

– Vi presenterade bland annat en fiberlasermaskin från Cutlite i Italien, som kan skära material över 50 mm med mycket hög kvalitet. Denna maskin visade skärning i 50 mm Hardox från SSAB och imponerade stort på besökarna. Dessutom visade vår partner PEMA från Finland en stor svetsrobot för tunga detaljer.

Förutom det introducerades vårt samarbete med en ny leverantör, TSUNE från Japan, som är kända för sina högteknologiska kapmaskiner och sågklingor, säger Pettersson med stolthet.

I montern, som av besökare beskrevs som “stor och luftig”, visades stort intresse och bjöd in till många givande samtal.

– “Det märks att ni satsar med stort självförtroende”, var en återkommande kommentar. Särskilt Cutlite Pentas Fiberlaser med 30kW drog till sig mycket uppmärksamhet för sin höga skärsnittkvalitet och användarvänlighet. Besökare kom tillbaka flera gånger för att testa sina egna material och var djupt imponerade av resultaten, berättar Anders.

Värdefulla partnerskap för framtiden

Att välja en lösning från Intercut innebär stöttning långt bortom en levererad maskin. För att säkerställa att Intercuts kunder får ut maximalt värde från sina produkter erbjuds löpande omfattande support och utbildning. Med serviceavtal som är skräddarsydda efter kundens önskemål och utbildning inom CADCAM får beställaren smidigt tillgång till svensktalande personal som är välutbildad inom varje område och tillverkare.

– Vi väljer partners som ligger i framkant av teknisk utveckling och som har en långsiktig vision för vårt samarbete. Exempelvis har vi intensifierat vårt samarbete med våra nordiska grannar, som med ALIKO i Finland. Support och utbildning är också viktiga kriterier. Vi vill att nästan all support och service ska kunna hanteras med egen lokal personal i Sverige, något vi märker uppskattas av våra kunder, säger Anders.

Att låta det personliga bemötandet och mänskliga behoven stå i centrum för lösningen är med andra ord något Intercut har valt att belysa. Anders identifierar ytterligare utmaningar som Intercuts kunder står inför, såsom rekrytering av maskinoperatörer och behovet av att integrera maskiner i molnbaserade system.

– Våra moderna maskiner, utrustade med avancerade CNC-styrningar och möjligheter till uppkoppling, bidrar till att göra yrket mer attraktivt och produktionen mer effektiv, förklarar Anders.

Efter Elmia Produktionsmässor 2024 ser Intercuts personalstyrka fram emot att fortsätta leverera innovativa lösningar och starkt stöd till våra kunder, både nu och i framtiden, med många projekt i horisonten.

– Vi har flera spännande initiativ på gång. I september arrangerar vi seminarier tillsammans med Linde Gas för att diskutera utvecklingen inom fiberlaser och skärning med hydrogengas. Vi bjuder också in våra kunder att besöka den stora plåtmässan EUROBLECH i Hannover i oktober, avslutar VD Anders Pettersson.