fbpx

Funderar du på att investera i en ny kapmaskin?

Här nedan finns information om några viktiga kriterier att fundera över innan du bestämmer dig.

1- Arbete
Ska du använda kapmaskinen varje dag i en serieproduktion eller ska du utföra småjobb då och då?
Vilken kapacitet behöver sågen ha? Kommer ni att använda HSS eller Hårdmetall sågblad/klinga?

2- Kapacitet
Oavsett vilken kapmaskin det gäller ska du hellre satsa på lite överkapacitet, förr än underkapacitet. Köper du en mindre såg och sedan pressar den till max kommer den att slitas fortare och du måste köpa ny såg, förr eller senare.

3- Rak kapning, enkel gerkapning eller dubbel gerkapning
Du bör också fundera på om ni bara behöver rak kapning eller enkel- / dubbel gerkapning. Att kapmaskinen kan skära i precisa vinklar, till exempel 45°, kan också vara en viktig funktion, allt beroende på vilket slags arbete du ska utföra.

4- Manuell, halvautomatisk eller automatisk bandsåg?
Beroende på vilket slags arbete du ska utföra är också specifika funktioner något du bör tänka på.

Manuella bandsågar rekommenderar vi till hobbyhantverkare och mindre verkstäder där jobben kanske inte är så många och där lågt pris är av betydelse. På en manuell bandsåg sänks och höjs sågarmen helt manuellt eller med hydraulisk nedmatning. Med en halvautomatisk bandsåg styrs sågramen och skruvstäden hydrauliskt, men du måste själv flytta fram arbetsstycket. Helautomatiska kapmaskiner, med programmerbara längder och antal snitt, används främst i industrin och i produktionsverkstäder där effektivitet är av stor betydelse.

5- Hastighet
Olika material kräver olika bandhastigheter på grund av karaktären av materialet som kapas. De minsta modellerna har endast två hastigheter, alternativt med variabel bandhastighet som en option eller standard. Variabel hastighet är smidigt för att kunna ställa in det optimalt efter materialtyp och arbetsstyckets dimension och form. Hur bra resultatet blir beror också på vilket sågblad eller du har valt. Med rätt skärparametrar för rätt material ökar sågbladets livslängd.

6- Konstruktion
Som grund kan sägas att du får mer stabilitet när du får en större och tyngre kapmaskin. Konstruktionen på en mindre såg har inte samma stabilitet som en såg som väger flera hundra kilo. Det finns också kapmaskiner med särskilt vibrationsdämpande kvaliteter för precisionskrävande arbeten. Oavsett om du har en mindre eller större kapmaskin, måste du själv se till att underlaget är stabilt. Detta är generellt viktigt för alla typer av maskiner och något som i slutändan kan påverka din produktion och dina resultat.

7- Budget
Vi har ett stort sortiment inom bandsågar och cirkelsågar för metall. Se till att du också räknar med sågblad, sågklingor och kylvätska. Arbetar du med långa material så kan också rullbanesystem eller materialhanterings magasin/sortering vara något som du behöver investera i för att få stabilitet och fina snitt. Priset på kapmaskinen stiger beroende på hur automatisk och stor den är samt vilka tillbehör du väljer.

Klicka HÄR för att se alla våra bandsågar och cirkelsågar för metall.

Har du frågor?

Kontakta vår produktchef

Thomas Håkansson

thomas.hakansson@intercut.se

Tel: 070 425 5246

Thomas Håkansson