fbpx

Intercut lyfter enkelheten med svetsautomation

Pema och Messer Elmia 2022

Intercut vill slå hål på myten att svetsautomation inte är lönsamt för små jobb. De gör det genom att premiärvisa multiprocessmaskinen Messer Element 400 och en svetsrobot från nya leverantören Pemamek – som tillsammans ”tillverkar” en grävskopa i montern.

Upplägget i montern på Elmia Svets och Fogningsteknik liknar en verklig tillverkningsprocess från skärning till robotsvetsning. Allt börjar med Messe Element 400 som är en ny multiprocessmaskin för termisk skärning med gas, plasma och fiberlaser. Den typiska målgruppen för maskinen är så kallade ”Yellow Goods” som skoptillverkare eller stålgrossister. 

– Vi ser en tydlig trend med maskiner som har flera egenskaper. För Messer handlar det om att hjälpa kunderna med att kunna skära med såväl gas och plasma som med laser. Den kan dessutom borra, fasa, gänga och märka exempelvis artikelnummer och bocklinjer, säger Anders Pettersson, vd på Intercut.

Det riktigt intressanta med Messer Element 400 är att den fogbereder plåtdetaljer för robotsvetsning med hjälp av ett speciellt fasaggregat. Ett viktigt led för att kunna effektivisera produktionen.

– Intresset för fogberedning ökar snabbt och krävs när många industrier plockar hem produktionen. Det handlar om fasning med sned kant så att det blir enklare, snyggare och säkrare att robotsvetsa, säger Anders Pettersson.

Robotsvetsning visas i montern – en del av processen
Processen i montern fortsätter sedan från skärning till robotsvetsning. Allt med fokus på hur både skärmaskinen och robotsvetsen programmeras – vilket visas på storbildsskärmar i montern.

– Vi har med oss vår kund SMP som tillverkar skopor och skär detaljer som de använder i sin produktion. Dessa tar vi sedan vidare till vår nya leverantör Pemamek som gör robotsvetsar. Här sätter vi ihop en skopa och visar hur snabbt och enkelt det är att programmera svetsroboten – det är verkligen revolutionerande.

Intresset för svetsautomation ökar, säger Anders Pettersson, men tillägger att det fortfarande finns förutfattade meningar kring hur användbart det är. Här tar han återigen SMP som exempel där de tack vare svetsautomation har sparat in fem heltidstjänster.

– Det känns kul att kunna visa robotsvetsning eftersom många anser att det är för komplicerat att programmera. Under lång tid har det sagts att det är inget för oss, det är bara för treskiftsproduktion. Vi vill slå hål på den myten genom att visa att robotsvetsmaskinen från Pemamek är extremt lätt att använda med ett helt egentillverkat program. Det gör att även om man bara har ett litet antal detaljer att svetsa får man lönsamhet med robotsvetsning.

Premiärvisning av ny fiberlasermaskin
Egentligen har Intercut två montrar i år där den ena är tillsammans med leverantören Durma från Turkiet. Här blir det premiärvisning av en ny fiberlasermaskin med 15 kW effekt som kan skära 40 millimeter svart material.

– Jag tror att det kommer att bli en riktigt bra mässa och att det finns ett uppdämt behov av att ses igen. Elmia Svets & Fogningsteknik är ju en utmärkt plats att nätverka på och jag tror att många kommer att gilla årets mässa, säger Anders Pettersson.

Elmia Svets och Fogningsteknik 2022