fbpx

Tolerans påverkar val av process för termisk skärning

Tolerans är viktig i val av process

Skärhastigheten är i många fall avgörande för val av rätt process för termisk skärning, men förstås även de toleranser som man erhåller på detaljerna.

Laser- och vattenskärning ger bästa tänkbara toleranser med ca 0,1 mm, dessutom blir skärsnitten raka. Eftersom vattenskärning är en kall process finns det vare sig härdzoner, som försvårar efterbearbetning, eller värmespridning som försämrar toleranserna. Däremot är vattenskärningen långsam jmf laserskärning, men med vattenskärning går det att skära riktigt tjocka plåtar.

Med gasskärning får man också bra toleranser ca 1 – 2 mm allt beroende av plåtens tjocklek och hur många detaljer och gasbrännare som används. En stor värmespridning i plåten gör att toleransen ändras, ibland kan man med fördel skära en detalj i ena hörnet och nästa detalj i andra hörnet av plåten för att sprida värmeutvecklingen. Plasma skär så snabbt att värmeutvecklingen inte blir så stor i materialet. Däremot får man både för gas och plasma en härdzon HAZ.

De olika diagrammen visar tydligt vad som skiljer de olika processerna åt:

Skärhastigheter
Precision
HAZ

Vill du veta mer? Kontakta oss idag.
Vi hjälper dig att göra kloka maskin­investeringar med den senaste och mest konkurrenskraftiga tekniken.

Intercut är ledande inom sin genre och levererar produktionslösningar genom maskiner, automation, verktyg, industriförnödenheter och tillhörande service och eftermarknad till svensk verkstadsindustri.
Intercut strävar efter att skapa ett unikt värde för kunden och bygga upp långsiktiga affärsrelationer samt ta ett helhetsansvar i processen. Detta gör man genom ledande produkter och leverantörer såsom Messer, Kaltenbach, Durma, Hypertherm etc. samt kompetenta och kreativa medarbetare.